Grand Restaurant Festival 2018: Asian Temple

Prvotním impulsem k vytvoření tohoto blogu byl loňský ročník Grand Restaurant Festivalu. Tehdy poprvé mě napadlo podívat se, o čem festival vlastně je a nestačila jsem se divit, skvělá jídla za cenu více než příznivou. Absolvovala jsem 2 degustace a chtěla jsem se někde podělit o své dojmy obšírněji, než to umožňuje komentář v rámci Grand Restaurantu. Tehdy jsem ale řešila spoust dalších věcí, takže můj prvotní zápal zmizel neznámo kam. O několik měsíců později po mě návštěvě Prague Food Festivalu jsem pak myšlenku na blog oživila a konečně zrealizovala.

Po loňské premiéře jsem se na letošní GRF více než těšila. Trošku jsem se bála, abychom si z toho množství jídel a restaurací dokázali vybrat, ale nakonec to nebylo vůbec těžké. Oba jsme si s přítelem vytipovali, která 3-chodová menu se nám líbí, kupodivu jsme moc shod neměli, takže jsme nakonec vybírali asi z 5 restaurací, což už byla hračka. První volba padla na pražskou restauraci Asian Temple.
 
Z názvu je jasné, že se jednalo o asijskou kuchyni, kterou máme momentálně velice v oblibě. K 3-chodovému menu bylo navíc amouse bouche v podobě tři kousků sushi maki a navíc také indonéská polévka. Jako správní Češi, jsme tyto bonusy náležitě ocenili:-)

Restaurace se nachází v samotném centru Prahy nedaleko Pařížské ulice, takže je dobře dostupná a není těžké ji najít. Interiér je členěn do 4 salónků a 2 barů, kdy každá část je zařízena v jiném stylu, takže si tu přijde na své téměř každý. My jsme seděli asi v největší části věnované Číně. Obecně se mi interiéry v asijských restauracích příliš nelíbí, takže ani tady to nebyl můj šálek kávy. Restaurace je ale samozřejmě velmi hezká a stylově vyzdobená.

S tradiční výzdobou se mi trošku bilo moderní pojetí jídelních lístků. Nejsem technický fanoušek, takže tablety na stole jsem příliš neocenila. Na druhou stranu jsme měli po celou dobu degustace možnost osvěžit si jaké chody nás čekají a mimo to jsem samozřejmě zabrousili i do klasického jídelního lístku.

V rámci každé 3-chodové degustace na GRF jsou obsažené i dvě skleničky vína nebo piva, já alkohol nevyhledávám, takže jsem místo toho ocenila nabídku domácí citronády, která byla naprosto skvělá. Obsluha byla celkově velice milá, jen jsem nepochopila, proč se nám v poloprázdné restauraci vystřídali u stolu celkem 3 čísníci.

Prvním chodem v podobě amouse bouche bylo již zmíněné sushi nigiri s okurkou, avokádem a lososem. Sushi miluji, takže jsem si pochutnala, i když se nejednalo o žádný gastronomický zážitek. 
 
Předkrm v podobě tuňáka pečeného v tandoori s marinovaným lilkem a šafránovým jogurtem nás velice potěšil. Šťavnatý tuňák, úžasný nakládaný lilek a šafránový jogurt vytvořili vyváženou chuťovou kombinaci a výtečně nažhavili naše chuťové buňky.

Bonusový chod – indonéská kuřecí polévka Soto ayam v jemném kokosovém vývaru se skleněnými nudlemi, sójovými výhonky, kuřecím masem a bramborovým smaženým knedlíčkem nás naprosto nadchla a vyhodnotili jsme ji jako nejlepší chod.

Hlavní chod - hovězí pupek s dušenou ředkví, křupavé pak choi v tempuře a jasmínová rýže byl první kaňkou na naší návštěvě. Obsluha nám chod přinesla bez rýže. Předpokládali jsme tedy, že jí donese vzápětí, tak se nestalo, takže jsme trochu znejistěli, zda jsme jí vůbec měli dostat. Díky tabletům, které jsem měli stále na stole, jsme se přesvědčili, že ano. Naší zmatenosti si zřejmě všimla obsluha a zhruba v polovině chodu nám přílohu přinesla, aniž by se nějak výrazně omluvila. Škoda, takovou minelu člověk jen těžko přehlédne. Samotný chod byl dobrý, i když dušená ředkev ani pak choi v tempuře mě příliš neoslovili a klidně bych se bez nich obešla.

Cardamom Tiramisu bylo chuťově dobré, i když chuť kardamomu mohla být pro mě maličko výraznější. Výtku mám pouze ke konzistenci, kdy spodní vrstvy krému byly řídké a spodek byl úplně tekutý. 

Celkově se nám návštěva velice líbila, skvěle a do syta jsme se najedli:-) Obsluha byla velice milá, jen jsem nepochopila, proč se nám v poloprázdné restauraci vystřídali u stolu celkem 3 číšníci. Vzhledem k cenové relaci jídel se sem za normálních okolností asi jen tak nepodíváme, ale návštěvu určitě doporučuji.

Komentáře